Als je de Grijze Jager serie opnieuw zou schrijven, zou je dan iets veranderen?
John: Ik denk het niet. Ik zou misschien de proloog van boek 1 iets simpeler en minder hoogdravend maken dan dat het nu is. Maar als je het je afvraagt, Alyss zou nog steeds doodgaan.

Welk boek vond je het leukst om te schrijven?
J: Boek 7 en Boek 12.

In boek 1 wordt beschreven dat Halt een bosje wilde bloemen plukte om in het huis te zetten voor Will arriveerde als zijn leerling. In de Koninklijke Leerling doet Will dit ook voordat Maddie bij hem komt. Wat zijn de favoriete bloemen van de Jagers?
J: Alles wat geel is.

Over welk land zou je willen schrijven om het bij de wereld van de Jagers te betrekken?
J:
Misschien India – ondanks dat ik er zelf nooit ben geweest. Ik heb er veel over gelezen.

Wat is een traditie bij de Jagers Bijeenkomst waar niemand iets over weet?
J: Dat kan ik je niet vertellen. Als ik dat deed, zou iedereeen die dit leest het weten en zou het geen traditie meer zijn waar niemand iets over weet.

In boek 8&9, wanneer de Special Task Force door Hibernia reist, heeft Will een selectie kruiden en specerijen bij zich om de maaltijden beter te laten smaken. Om welke kruiden en specerijen gaat dit?
J: Komijn, koriander, mint, oregano, peper.

In boek 10, tijdens het kamperen in Nihon-Ja, laat Alyss weten dat ze het fijn vindt dat Will kan koken. Is Alyss een slechte kok?
J:
Nee hoor. Mijn vrouw kan goed koken, maar ze vindt het fijn dat ik ook kan koken. Het geeft haar een vrije avond wanneer ik het overneem.

Zijn er Jagers die helemaal geen koffie drinken?
J:
Ik betwijfel het. Ik heb er nog nooit een ontmoet.

Wat is de trekkracht van een gemiddelde Jagers boog?
J: Tussen de 80 en 90 pond. (De trekkracht van bogen wordt gemeten in ponden, niet kilo’s)

Wie heeft de landkaarten in de boeken getekend?
J: Ik heb de originele versie getekend en mijn Australische uitgever geeft iemand ingehuurd om ze uit te werken voor de uiteindelijke versie in de boeken.

Krijgt een leerling na zijn eindexamen een eigen kleur voor de veren aan zijn pijlen? Zo nee, hoe weten ze dan welke pijlen van welke Jager zijn, vooral wanneer een Jager meerdere leerlingen heeft gehad?
J: Nee. Meestal kiest de voormalige leerling zijn eigen kleuren tijdens zijn opleiding, dus het is vaak een variatie op de kleuren van de leraar. Er wordt niet bijgehouden welke kleuren van wie zijn. Vrienden kennen meestal elkaars kleuren. Will en Gilan kennen bijvoorbeeld die van Halt, en vice versa. Het is onvermijdelijk dat sommige Jagers dezelfde kleuren kiezen, aangezien er vijftig zijn.

Aan welke kant van de boog heft een rechtshandige Jager zijn pijl, links of rechts?
J: Een rechtshandige Jager plaatst zijn pijl aan de linkerkant van de boog – en hij houdt zjjn boog van in zijn linkerhand. Een aantal jaar geleden was ik in Turkije, waar ik ontdekte dat Ottomaanse boogschutters te paard het tegenovergestelde deden, dus een rechtshandige boogschutter plaatste zijn boog aan de linkerkant van de boog – met de boog in zijn linkerhand. Ik he book geprobeerd op die manier te schieten, maar ik kreeg het niet voor elkaar. Zodra ik weer op mijn manier schoot ging het prima. Ik ben linkshandig, dus ik houd de boog vast in mijn rechterhand, met de pijl aan de rechterkant van de boog. Ik kan ook rechtshandig schieten, maar niet zo goed. De Turkse boog was erg kort (dat maakt het makkelijker om vanuit het zadel te schieten) en ontzettend zwaar. De Ottomaanse boogschutters waren getraind om hun pijlen los te laten wanneer alle hoeven van hun galopperende paard van de grond af waren.

Rond welke tijd speelt het eerste Broederband boek zich af ten opzichte van de Grijze Jager boeken?
J: Ik geloof dat ik had uitgewerkt dat het ergens tussen boek 7 en boek 10 was. In boek 10 wordt gerefereerd naar het zeil ontwerp en de ontwerper van de Reiger, Hal, maar niet bij naam…

Wat is er gebeurd met de Jagers? Waarom zijn er geen Jagers in ‘modern Araluen’?
J:
Tijden veranderen. En zo ook wat een land nodig heeft. Modern Araluen is een republiek zonder koning, dus zijn er ook geen ’s Konings Jagers. Er is een leger met speciale krijgsmachten. Daarnaast is het ook lastig in moderne tijden om geheimen te bewaren op de manier van de Jagers.

Welke kleuren hebben de veren aan de pijlen van Gilan en Crowley?
J:
Gilan’s kleuren zijn het tegenovergestelde van die van Halt, dus rode veren met een zwarte hanenveer. Crowley’s kleuren zijn donkerblauw en wit.

Ik heb zelf moeite met schrijven, ik kan wel een plot bedenken en een globale verhaallijn maar daarna loop ik meestal al vrij snel vast, is dat gewoon een kwestie van veel oefenen of is er een manier om het te voorkomen?
J: Ja. Ik weet het. Een plot en een globale verhaallijn zijn niet genoeg. Je moet de volledige verhaallijn uitwerken – begin, midden en einde. Werk daarna je hoofdstukken een voor een uit. Beschrijf alle belangrijke gebeurtenissen. Een manier om dit te doen is door alles op post its te schrijven en die dan allemaal op een groot bord te hangen. Op die manier kan je zien of het verhaal goed loopt, of dat je een hoofdstuk beter op een ander punt in het verhaal kan verwerken. Zodra je dit uitgewerkte plan heb is het bijna onmogelijk om vast te lopen, omdat je al weet wat je gaat schrijven wanneer je aan het hoofdstuk begint.

Het is meer werk op deze manier, maar het zorgt er wel voor dat je niet vastloopt na 20 of 30 pagina’s. Je weet altijd waar je naartoe wil met je verhaal.

Interview met John Flanagan