Gegroet allemaal!
Ik [Rosalie] ben weer terug van vakantie en het is dus aan mij om een van de meest gestelde vragen te beantwoorden! 
Waar is de Grijze Jager film?
Geef het maar toe, als enthousiaste fan van de boekenserie stel je jezelf deze vraag minstens één keer per week. Ik in ieder geval wel. Het was zelfs een van onze discussie dinsdag discussies, willen we nou een Grijze Jager filmserie of een televisie serie? Uiteindelijk kwam het allemaal op hetzelfde neer: wij fans willen gewoon een goede visualisatie van de boeken. En het goede nieuws is, dat wilt John Flanagan ook!
Dat realiseren is echter niet zo gemakkelijk als het lijkt. 

Op 7 januari 2008, twee maanden na het publiceren van Losgeld voor Erak in Australië, werd bekend dat filmproductiemaatschappij United Artists een bedrag van zeven cijfers betaald had voor de filmrechten van De Grijze Jager. Meteen al was Paul Haggis de verwachte regisseur, omdat hij samen met Michael Nozik Hwy61 Films gevormd had en zij degene waren die het project hadden voorgelegd aan de betreffende filmproductiemaatschappij.
Haggis is vijf keer genomineerd voor een Oscar en heeft er twee keer een gewonnen, voor het schrijven en regisseren van de drama Crash. Ook is hij een van de schrijvers van het script voor de James Bond film Casino Royale. Ook zijn partner Michael Nozik is al eens in de prijzen gevallen voor zijn films en is bekend voor onder andere The Motorcycle Diaries.
Volgens United Artists was Haggis, die de Grijze Jager boeken aan zijn zoon voorlas, al verwikkeld in gesprekken om een eerste film te maken, schrijven en regisseren. Ook had de maatschappij een deal gesloten met de WGA (Writer’s Guild of America), waardoor zij hun projecten door konden zetten desondanks de staking van de scriptschrijvers.
Toen John Flanagan dit nieuws voor het eerst hoorde, zei hij het volgende: “Het is gewoon zo overwelmend om te zien dat de Grijze Jager serie op weg is naar een nieuwe, opwindende richting. Ik wordt al duizelig als ik eraan denk hoe dit allemaal begon als een serie van twintig korte verhalen voor mijn zoon Michael, maar dat er nu een echte mogelijkheid is dat het zich ontwikkeld in een filmserie die door miljoenen mensen over de hele wereld gezien zal worden.”
Echter was de blijdschap van auteur en fans maar van korte duur, toen na een paar maanden de onderhandelingen stilgelegd werden – vermoedelijk omdat investeringen ingetrokken waren, maar volgens The Hollywood Reporter had het te maken met de schrijver’s staking.

Toen, in 2013, vlak voor de publicatie van De Koninklijke Leerling in Australië, publiceerde USA today een interview met John Flanagan. Op de vraag “Wat is de status van de filmserie gebaseerd op de boeken? Welke acteurs zou je graag in die films zien?”, antwoordde hij: “Ik kan niet te veel zeggen, maar het ziet er goed uit – beter dan de afgelopen maanden, feitelijk. Laat iedereen maar zijn vingers gekruist houden. Wat betreft de casting? Ik heb maar twee favoriete voor rollen. Ik zou graag Eric Bana als Halt zien. Hij moet wel wat grijzer aangekleed worden dan, natuurlijk. En ik denk dat Baron Arald perfect gespeeld zou kunnen worden door een Engelse tv acteur genaamd Martin Clunes.”
Vervolgens publiceerde Random House Books AU, de uitgever van de Grijze Jager serie in Australië, in december van hetzelfde jaar een video waarin John kort vertelde dat sinds 2008, de regisseurs van Hwy61 Films druk bezig waren met het bij elkaar sprokkelen van $100 miljoen – wat intussen goed leek te gaan.
We hebben er niks meer over gehoord, tot John Flanagan tijdens een Facebook Q&A op 20 november 2014 schreef dat de producenten genoeg financiering hadden. Wanneer er audities gehouden zouden worden wist hij niet, maar er zou de volgende zomer begonnen worden met filmen – hopelijk in Ierland of Groot Britannië.
Helaas gebeurde er echter niets. De redenen voor deze annulering zijn officiëel onbekend, maar het had hoogstwaarschijnlijk wederom te maken met de financiering.  

Eind maart 2016 kwam dan eindelijk het volgende nieuws: Dick Cook, een vroegere voorzitter van de Walt Disney Studios en bekend van onder andere de Pirates of the Caribbean franchise, zei dat zijn lang-geplande solo entertainmentbedrijf de Grijze Jager serie als eerste film zou gaan visualiseren, na een deal met een Chinees bedrijf voor minstens $500 millioen als budget.
Meneer Cook zei dat de film, die zou beginnen met productie in de herfst van 2016, wederom geregisseerd zou worden door Paul Haggis, samen met Michael Nozik. Het nieuwe script zou geschreven worden door Haggis, samen met zijn dochter Alissa Sullivan Haggis. Dit had met name te maken met het feit dat het ook deze keer Haggis en Nozik’s bedrijf Hwy61 Films was geweest die het project voorgelegd had. Haggis, in een interview met variety.com, bevestigde dit en verzekerde ons hard ermee aan het werk te zijn.
Het geld voor de Dick Cook Studios, wiens eerste project dus De Grijze Jager zou zijn, zou met name komen van het Chinese bedrijf Film Carnival, maar ook van andere investeerders zoals een ander Chinees bedrijf genaamd Citic Guoan – dat ook nog eens $150 million zou investeren.
Het zag er dus goed uit voor de fans van de Grijze Jager serie!
Echter werd nog voor 2017 de investering van Film Carnival ingetrokken, waardoor het Grijze Jager project, dat hiervan afhankelijk was, gecanceld werd.
De teleurstelling was groot, niet alleen onder de fans maar ook onder John Flanagan.
“Maar wat kan je eraan doen?” zei de schrijver kort daarna in een interview. “Je kan geen Chinees bedrijf aanklagen omdat ze een investering intrekken.”

Sindsdien zijn er geen nieuwe plannen bekend gemaakt voor de verfilming van de Grijze Jager serie. Wel zei John in juni vorig jaar (2017) het volgende in een interview met entercainment.nl: “Ja, die zal er wezen! Ze proberen alles bij elkaar te krijgen, maar dan raakt alles weer door de war. Maar hij komt eraan! Ik ben ervan overtuigd!” Dit is sindsdien tevens zijn vaste antwoord op vragen over de langverwachte film.
Op imbd.com, een website die allerlei informatie over films en series deelt, staat een complete crew voor de Grijze Jager film, die “in productie” zou zijn. Echter komt al deze informatie van eerdere plannen om de filmserie te realiseren en staat er absoluut niks vast. En laten we eerlijk zijn, een website die de plot van de Grijze Jager serie beschrijft als “het verhaal van een wees die de leerling van een man genaamd Jager wordt”, kunnen we die echt serieus nemen?
Voor nu zullen we het dus moeten doen met een enthousiaste schrijver, dromende fans en twee regisseurs die graag dit project ten uitvoer willen brengen. Alhoewel, eind juli werd bekend dat Paul Haggis, een van de personen waarop onze hoop voor een Grijze Jager film gevestigd ligt, in New York voor de rechter moet verschijnen wegens een aanklacht voor sexual misbruik jegens meerdere vrouwen. Dit roept echter weer een compleet andere discussie op. Bovendien blijft het meest significante probleem het gebrek aan financiering.

Op de vraag “Waar is de Grijze Jager film?” zal ik dus helaas moeten antwoorden  dat die momenteel helemaal nergens is.
Gelukkig zijn er veel fans handig met beeld en geluid en er staan dus een heleboel leuke en goede fan-gemaakte trailers en eigen verfilmingen van favoriete scenes. De link hieronder leidt je tot mijn persoonlijke favoriet, maar als je een vrije middag hebt, ga dan vooral even op youtube rondneuzen. De zoekterm “ranger’s apprentice movie/trailer” geeft dan misschien niet waar wij nu al jaren op hopen, maar het is nog altijd zeer leuk om te zien!
>>>———-> <———-<<<
Rosalie’s favoriete fanmade trailer: Ranger’s Apprentice – Fan Trailer (door wildpath 3102)
https://www.youtube.com/watch?v=jeRoDtBkTOw

Waar is de Grijze Jager film?