Gegroet Grijze Jager fans!

We kennen natuurlijk de Grijze Jager serie door en door; vol spannende avonturen, spectaculaire vechtactie’s en… heel veel eten!

Vandaag gaan we jullie leren hoe je Wills beroemde stoofpot kunt namaken.

Er mag uiteraard een beetje met de ingrediënten geëxperimenteerd worden. Het ligt er maar net aan hoeveel je lokale boer te bieden heeft, of hoeveel wild je in het bos hebt kunnen schieten. Zo hebben wij meer knoflook (3 teentjes) in onze stoofpot gedaan dan het recept beschrijft. En riblappen uit Hibernia in plaats van het konijnenvlees wat Will normaal gebruikt.

Wat heb je nodig voor 4 personen (of minder, als je net zo hongerig als Arnaut bent):

  • 700 gram mager vlees
  • 350 gram aardappels
  • 300 gram wortel
  • 300 ml rode wijn
  • 300 ml water
  • 200 gram champignons
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 blokje runderbouillon
  • peper en zout

Wat moet je doen:

Slijp je Jagersmessen en grijp je stoere vader of moeder als je nog niet oud genoeg bent, want het is tijd om te gaan snijden! Heel veel snijden. Het vlees, de aardappels, de wortels en de champignons moeten allemaal in hapklare stukjes worden gesneden. En het teentje knoflook moet je even pellen en fijn snijden of door de knoflookpers halen.

Zodra je dat allemaal hebt gedaan, kun je het vlees in een kom doen. Voeg wat peper en zout toe en de bloem. Lekker mixen en dan kan het in de pan.

Het vlees moet je van alle kanten even mooi bruin laten worden, voordat je de ui en knoflook erbij voegt. Bak dit even mee en dan is het tijd om de wortels en de tomatenpuree erbij te doen.

Mix ondertussen je bouillon met het water. Zorg dat je ouders niet inmiddels de fles wijn hebben gevonden en de koning aan het beledigen zijn, want dat zou vervelend zijn. Die wijn heb je immers nodig. Giet de wijn in de pan en laat de alcohol verdampen. Daarna is het tijd om de bouillon en de laurierblaadjes erbij te doen. Breng dit zachtjes aan de kook en laat het dan zo’n 2,5 uur zachtjes doorkoken. Tijd om nog wat aan je boogschieten te oefenen, of je huisje op te ruimen (hoewel, dat is meer iets voor leerlingen). Geniet ook ondertussen van de heerlijke geur die zich in je huis verspreid.

De volgende stap is het toevoegen van de aardappels en champignons en dat nog ongeveer een half uurtje laten meekoken. 

De allerlaatste stap is je bord volscheppen en niet je tong verbranden terwijl je aanvalt aan deze heerlijke maaltijd. Wij hebben nog wat peterselie toegevoegd als garnering, om het echt restaurantwaardig te maken, maar dat is uiteraard een keuze.

Eet smakelijk!

Bron

Stoofpot Recept!