In de nieuwsbrief van november vertelden we jullie een leuk internationaal feitje: in de oorspronkelijke Engelse versie is Gilan niet verslaafd aan Jenny’s appeltaart, maar aan haar pruimencake. En aangezien het weer een warme zomer is, is er aan pruimen geen tekort. Tijd voor onze eigen pruimencake dus!

Ingrediënten

  • Zoveel pruimen als je wilt
  • 150 gr ongezouten roomboter
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • vanille-extract
  • 3 eieren 
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel 

Bereidingswijze

  1. Was en halveer de pruimen. Verwijder de pit. 
  2. Vet de springvorm in met boter. 
  3. Klop de boter met de suiker en vanille-extract tot een luchtige massa. Voeg de eieren toe en klop verder. Spatel het bakmeel door het beslag.
  4. Verdeel ¾ van het beslag over de springvorm en leg de pruimen erin. Bedek met de rest van het beslag. Het is niet erg als je nog pruimen onbedekt hebt. 
  5. Bak de pruimencake 1 uur in de oven. Open de oven liever niet voor het uur voorbij is, want dat zakt de cake in en is hij niet meer luchtig. Om te checken of de cake gaar is, kan je een houten prikker erin steken. Als deze er droog uitkomt, is de cake gaar. 
  6. Laat de cake 5 minuten afkoelen in de springvorm en stort hem dan op een rooster. Zowel warm als koud is de pruimencake heerlijk. 

Eet smakelijk!

Recept – Jenny’s pruimencake voor Gilan