Tijdens het Oogstfeest in boek 1 heeft Jenny heerlijke pasteitjes gebakken voor haar vrienden. George gaf zelfs een hele redevoering omdat het zo lekker was! Nu houdt Jenny wel van een uitdaging en haar vrienden nemen daarom ook vaak gerechten van over de grens mee. Zo ook een variatie op haar beroemde pasteitjes; koláce, uit Alpina! De bereiding van het deeg duurt een tijdje, maar het resultaat mag er zijn.
Ingrediënten
Voor het deeg
- 500 gram bloem
- 250 ml lauwe melk
- 100 ml gesmolten boter
- 100 ml olie
- 3 eigelen
- 2 theelepels suiker
- 1 zakje gist (7 gram)
- snufje zout
Vulling
- 250 gram pruimenboter (te halen in een Poolse supermarkt) of pruimenjam
- 2 theelepels rum (enkel voor volwassen Jagers)
Decoratie
- 75 gram amandelen
- eiwit om pasteitjes te bestrijken
Bereidingswijze
- Meng de bloem, het zout, suiker met elkaar in een grote kom. Maak daarna een kuiltje in het midden.
- Verwarm de melk totdat het lauw is, dus niet koken. Schenk het in de kom, samen met de gist.
- Bedek de kom met een schone theedoek en laat het 20 minuten op een warme, droge plek rusten. Tussendoor niet gluren!
- Scheidt het eigeel en het eiwit van elkaar. Bewaar het eiwit in een bakje of kommetje voor later.
- Smelt de boter in een pannetje op het vuur, eventueel met behulp van een volwassene.
- Pak na 20 minuten de grote kom erbij en voeg het eigeel, de gesmolten boter en de olie toe. Mix het deeg goed door elkaar voor 10 minuten.
* mocht het deeg te glibberig zijn, voeg dan een beetje bloem toe totdat het niet meer plakt.
- Leg de theedoek weer op de kom en laat het deeg rusten voor 45-60 minuten op een warme, droge plek.
- Verwarm de oven voor op 180 graden, onder- en bovenwarmte. Mix, indien nodig, de pruimenboter/pruimenjam met de rum.
- Pak na 45-60 minuten de kom met het deeg. Schep kleine porties deeg op een bakplaat met bakpapier, en maak een klein kuiltje in het midden.
- Doe wat pruimenboter/pruimenjam in het kuiltje, versier het met een almondje en bestrijk het deeg met het eiwit. Laat het 20 minuten rusten op het aanrecht.
- Bak de koláce voor 12-15 minuten totdat ze goudbruin zijn. Om te kijken of ze helemaal gaar zijn, prik een satéprikkertje in het deeg. Als het er schoon uitkomt, zijn ze klaar!
Eet smakelijk!
Recept – Jenny’s pasteitjes op Alpinase wijze