Er is één groot voordeel dat Halt en Arnaut aan der lijve ondervinden wanneer ze door Deparnieux gevangen gehouden worden op Montsombre: ze leren de Gallische keuken kennen. En dan hebben we het niet alleen over stokbrood met kruidenboter, een uitgebreid assortiment aan lekkere kaasjes, en goede wijn, maar natuurlijk ook over Gallische uiensoep! Hoewel we jullie niet graag zouden willen opsluiten in een Frans chateau, willen we wel dat gerecht met jullie delen. 

Ingrediënten

*Alles in cursief is optioneel!

  • 800 gram middelgrote uien
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 2 el tarwebloem
  • 2 groentebouillontabletten
  • 1.5 l kokend water
  • 2 takjes verse tijm 
  • 1 stokbrood
  • 150 gram Zwitserse Gruyère

Bereidingswijze

  1. Snijd de uien in dunne halve ringen. Verhit de boter in een ruime pan met dikke bodem en laat de ui op middelhoog vuur in 30 min. karamelliseren. Schep regelmatig om. 
  2. Bestrooi de ui met de bloem, breng op smaak met peper en zout en bak al omscheppend 3 min.
  3. Los de bouillonblokjes op in het kokende water en voeg toe aan de ui. 
  4. Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg ook toe. 
  5. Breng de soep aan de kook en laat op laag vuur 20 min. zachtjes koken.
  6. Zet de ovengrill aan. Snijd het halve stokbrood in 4 schuine sneetjes, leg op een met bakpapier beklede bakplaat en gril in ca. 5 min. goudbruin.
  7. Schep de soep in de kommen. Leg in elke kom een sneetje stokbrood. Rasp de kaas en verdeel over de sneetjes. Zet ca. 5 min. in de oven tot de kaas gesmolten is.

Eet smakelijk!

Recept – Gallische uiensoep