Dat Jagers van koffie houden is algemeen bekend. Een lekkere pot vol van het warme spul, het liefste met een flinke lepel honing erin, dat slaan ze nooit af. Maar wat weten we nou eigenlijk over koffie?

Het begon allemaal in Afrika, meer dan duizend jaar geleden. Schriftelijk werd koffie voor het eerst genoemd in de negende eeuw, in de regio van Ethiopië. Pas halverwege de vijftiende eeuw werd koffie grootschalig opgediend, rond dezelfde tijd dat het een interessant handelswaar werd. 
In de zestiende eeuw maakten ook de Europeanen die naar het Oosten afreisden kennis met koffie. Doordat de drank zo’n verkwikkende werking had, vond de katholieke geestelijkheid koffie een verdachte zaak. Het hielp niet mee dat koffieliefhebbers vaak gezellig bij elkaar kwamen om samen van hun drankje te genieten; zoveel gezelligheid kon niet goed zijn. Even leek het erop dat de kerk het goedje zou verbannen, maar voor paus Clemens VIII hier een beslissing over nam, proefde hij het eerst. De paus vond koffie net zo lekker als alle andere koffiedrinkers en besloot daarom om koffie te dopen, zodat het een ‘waarachtige christendrank’ zou worden. 
Met de goedkeuring van de kerk verspreidde koffie zich razendsnel door Europa. Koffiehuizen verschenen in alle grote steden, waardoor vele mensen kennis konden maken met de drank. Geef al die Europeanen een boog en een mantel, en je hebt een continent vol Grijze Jagers.
Naast alle koffieliefhebbers bestaan ook veel sceptici. Zij zijn bang dat koffie slecht is voor je gezondheid. De kans is groot dat als je tien willekeurige mensen op straat de vraag stelt of koffie schadelijk is, dat je tien verschillende antwoorden krijgt. Een ding waar niemand omheen kan is dat koffie je bloeddruk laat stijgen. Wat veel sceptici zich niet realiseren is dat dit alleen gebeurt direct nadat je koffie hebt gedronken. Op de lange termijn, zo blijkt, heeft het nauwelijks effect. Drie tot vijf kopjes (zwarte) koffie per dag kunnen zelfs helpen beschermen tegen aderverkalking, gaan de neiging tot diabetes tegen en verbeteren de insulinegevoeligheid van cellen. 
Bij een duursport (langdurig achter elkaar sporten) kan koffie prestatieverhogend werken. Misschien dat de Jagers er daarom zo gek op zijn!

​Wil je meer lezen over de geschiedenis van koffie? Lees dan het boek ‘Alles over koffie’. 
Bron: ‘Alles over koffie’, ISBN 978 90 483 1568 0

Koffie, koffie, koffie… en nog eens koffie