Recept voor Klassieke Aralueense Flammkuchen
Het is één van de populairste gerechten op de Grijze Jager Dag in het Archeon: Flammkuchen. Een recept hiervoor kon dan ook niet van de Grijze Jager Dag Thuis Editie ontbreken. Daarom zijn we de aantekeningen van Professor Gilles MacFarlane ingedoken en jawel hoor: daar vonden we een recept voor klassieke Aralueense Flammkuchen! Het is leerling-vriendelijk, duurt van start tot einde zo’n twee uur en voedt vier Jagers.
Dus was je handen, vis je schort op, pak je pollepel en ga aan de slag!
Veel kookplezier!
Klik hier voor de kookvlog op YouTube!
>>>———-> <———-<<<
Onderdeel 1 | Jenny’s flammkuchendeeg
Ingrediënten:
- 200 gram harde bloem (bijvoorbeeld speciale pizzabloem);
- Een snufje zout;
- 125 ml lauw water;
- 1 el olijfolie.
Aan de slag!
Stap 1
Meng de bloem met een snufje zout in een grote kom.
Stap 2
Sla een kuiltje met je houten pollepel in het midden van de bloem. Kieper het lauwe water en de olie erin, en kneed het door de bloem heen.
Stap 3
Kneed het deeg 5 à 10 minuten, of tot het goed loskomt van de kom. Doe gewoon een beetje water of bloem erbij als het deeg te nat of droog blijft.
Stap 4
Maak van je klodder deeg een mooie bal, leg je Jagersmantel (of een theedoek) over de kom en laat het 30 minuten rusten op hutje-temperatuur. Hierna kan je het deeg gebruiken en verder belegen met het recept hieronder! Drink terwijl je wacht een kopje koffie met honing en bereidt het volgende onderdeel alvast voor…
>>>———-> <———-<<<
Onderdeel 2 | Buick’s klassieke Aralueense flammkuchen
Ingrediënten:
- Flammkuchendeeg (eventueel zelfgemaakt)
- 150 gram crème fraîche
- 50 gram zure room
- Peper uit de molen
- 1 grote witte uit
- 150 gram spekblokjes
- Will’s tips voor internationale variaties:
- Vervang de spekblokjes door Iberische salami voor meer pit
- Voeg prei toe voor een Skandische twist
- Voeg een theelepeltje mierikswortelpasta uit Nihon-Ja toe voor frisse en scherpe smaak
- Gebruik naast witte ui ook rode ui uit het temperamentvolle Toscana voor een wat zoeter accent
Aan de slag! (Je kan alvast wat dingen voorbereiden terwijl je op het deeg wacht.)
Stap 1
Meng de creme fraiche en zure room. Dit mengsel lijkt op het typisch Gallische Schwand, een zuivelproduct that tussen zure room en slagroom in zit.
Tip van Will: Roer een theelepeltje mierikswortelpasta uit Nihon-Ja door de crème fraîche. Dit geeft de flammkuchen een lekkere frisse en scherpe smaak.
Stap 2
Snijd de ui in dunne ringen en maak de bakjes met spek open.
Tips van Will:
- Vervang de spekjes door Iberische salami voor meer pit.
- In de recepten in Skandia staat dat je ook prima fijngesneden prei aan de traditionele flammkuchen kunt toevoegen. Goed idee!
- Meng witte ui met rode ui uit het temperamentvolle Toscana voor een wat zoeter accent.
Stap 3
Wanneer het deeg 30 minuten gerust heeft, rol het dan uit (acht keer voor de korst en nog één keer voor de liefde, zoals Jenny, of zo vaak als nodig is) en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Begin alvast met het stoken van je oven tot circa 250 graden Celsius, of anders zo heet mogelijk.
Stap 4
Smeer de bodem van de flammkuchen in met het mengsel van crème fraîche en zure room. Zorg dat je de gehele bodem, inclusief de korstjes, goed bedekt, om te voorkomen dat het te hard wordt in de oven.
Stap 5
Beleg de flammkuchen met de ui en spek, of ga voor één van de variaties zoals je dat zelf lekker vindt. Breng vervolgens op smaak met peper en zout.
Stap 6
Bak de flammkuchen in 10 tot 15 minuten af in de voorverwarmde oven. Houd de korst goed in de gaten: als die goudbruin is, kan je de flammkuchen serveren.
Stap 7
Haal de flammkuchen uit de oven. Maak hierbij niet dezelfde fout als de bandieten die in boek 11 bij Jenny inbreken en vergeet je ovenhandschoenen niet aan te doen! Sprankel tot slot nog wat rucola bovenop en serveer op je mooiste houten plaat.
Eet smakelijk!
Laatste tip van Halt: laat je leerling de afwas doen. Kan de mentor alvast rustig met de voeten op tafel van een nieuwe verse kop koffie met honing genieten!