Ooit al eens een echte Grijze Jager willen zijn? Hier is een klein lijstje van allerlei vaardigheden en andere zaken die een drager van het bronzen eikenblad leren moet. Mocht je niks te doen hebben in de vakantie 😉

– Boogschieten, inclusief recurve en longbow en inclusief het gebruik van bijzondere pijlen (denk hierbij aan vuurpijlen, pijlen met een koker zoals Will in boek 6 gebruikt om met Alyss te communiceren, pijlen met een scherpere of botte punt om zo een tegenstander enkel te verwonden of door zijn harnas te schieten). 

– Het maken/repareren van een complete boog (longbow en recurve) en die speciale pijlen. 

– Gebruik van beide messen, saks en werp. Hier valt onder het gooien met beide messen, zo dat of het heft of het lemmet het doel raakt, dubbele messen verdediging en “gewoon” vechten. 

– Wapens in goede staat houden. 

– Vechten zonder enige vorm van wapens. 

– Ongezien voortbewegen; met en zonder mantel, kruipend, in het volle zonlicht en in het donker.

– Ongehoord voortbewegen. 

– Kleren repareren. 

– Koken. 

– Sporen zoeken, herkennen en volgen. Dit geldt voor zowel mensen als verschillende dieren. 

– Het geheime schrift van de Koeriers, om zo tijdens bepaalde missies in het geheim te kunnen communiceren. Het is tevens dit schrift dat Will en Alyss in boek 6 gebruiken. Echter gebruiken zij in dat geval een andere versie van het schrift, aangezien ze lichten gebruiken. Raak echter niet in de war met morse code – morse code is gebaseerd op bepaalde combinaties van langere en kortere lichtflitsen, waarbij het Koerierschrift meer speelt met de locatie van het licht in een afgesproken vierkant. 

– Kaarten! Lezen en kunnen tekenen naar aanleiding van nieuwe ondervindingen. 

– Begrijpend lezen. Ja, echt! Deze vaardigheid is belangrijker dan vaak gedacht. Jagers zijn als het waren de ogen en oren van het Araluense Koninkrijk en het lezen van rapporten van andere Jagers en nobelen valt hier ook onder. Jagers moeten teksten dan ook goed kunnen lezen, begrijpen en analyseren – en ze zelf ook goed schrijven!

– Internationale kennis is ook een must. Grijze Jagers willen nog wel eens een rol spelen bij internationale zaken, bijvoorbeeld wanneer Halt en Will betrokken zijn bij de oorlog in Skandia, of tegen de opstand vochten in Nihon-Ja, of naar Hibernia afreisden om in Clonmel te helpen enzovoorts. Zodra een Grijze Jager de grenzen met een ander land overgaat, is het voor Araluen nog steeds van belang een geïnformeerd contact persoon te hebben. Hier valt onder sociale belangen, politiek en geografie. 

– Economie is ook een belangrijke factor. Niet alleen in het kunnen inschatten van waarde van een bepaald probleem (of kunnen realiseren dat een paar kippen voor een boer een fortuin waard is) maar ook zodat, mocht er onderhandeld moeten worden, dat met een bepaalde vorm van expertise gedaan wordt. 

– Eerste Hulp en het kunnen behandelen van wonden, beurse plekken, breuken en kneuzingen. Hieronder valt tevens hechten en rechtzetten. 

– De band met het paard! Ervoor kunnen zorgen en tijdig problemen of gebreken ontdekken. Goed kunnen rijden in alle gangen en tegelijkertijd kunnen schieten. Al rennend het paard bestijgen of eraf springen, op het zadel balanceren, ernaast hangen maar ook blijven zitten tijdens sprongen. Plus goed kunnen samenwerken, duidelijk zijn in de hulpen en die dan ook allemaal kennen, zoals bijvoorbeeld door een klein duwtje van een knie van pas veranderen of, zoals in boek 1, aangeven dat het paard zijn hoeven dieper in de grond moet duwen zodat een achtervolger niet merkt dat de Jager niet meer op zijn paar zit… 

– Geschiedenis (ironisch wel)

– Militaire ondernemingen, want zodra er oorlog aanbreekt zijn het vooral de Grijze Jagers die bepaalde tactische ondernemingen aanvoeren. 

– Observatie skills en kritisch denkvermogen

– Ik kan me niet voorstellen dat er geen algemene geheime lijst van informanten is en die moet een Jager allemaal kennen en kunnen vinden. 

– Met behulp van de sterren, zon en maan de weg kunnen vinden of weten hoe laat het is. 

– Het spionage werk: ondervragingen, undercover gaan, etc.. 

– En als Halt je mentor is, krijg je nog wat extra lessen cadeau: honing in je koffie en officiële zegels namaken.

Het Korps Grijze Jager – training