Dat de wereld van de Grijze Jager gebaseerd is op de echte wereld is voor veel fans al lang en breed duidelijk. Hoe ver de overeenkomsten gaan, dát is iets wat niet algemeen bekend is. Hoewel ik nooit goed geweest ben in aardrijkskunde en topografie (en hier dan ook een lichte hekel aan heb) heb ik speciaal voor jullie de stof van mijn bosatlas geblazen en een primitieve middeleeuwse atlas uit de dieptes van de kringloop gevist. Dus bij deze wat algemene kennis over de wereld van toen, en nu. (PS: Een kaart zal je misschien helpen het allemaal wat beter in te beelden! Helaas weet ik niet precies welke kaart in welk boek te vinden is, maar 1) google weet alles en 2) ik heb boek 10 als aanleiding gebruikt.)

Alpina doet je qua naam waarschijnlijk denken aan de Alpen. En terecht. De naam voor dit land is hoogstwaarschijnlijk gebaseerd op de Latijnse naam voor het Centrale Europese Alpine gebied (waar de Alpen hun naam sowieso aan te denken hebben). Dit is een zeer bergachtig gebied. In onze wereld bevind dit gebergte zich ongeveer in het midden van west-Europa – denk een beetje aan het huidige Zwitserland en Oostenrijk. In de wereld van de Grijze Jager ligt het echter veel oostelijker en komt het meer in de buurt van Estland, Letland en Litouwen.  Maar bergachtig is het volgens de GJ kaarten ook daar!

Araluen is natuurlijk het huidige Groot-Brittanië. Dit is af te leiden van een heleboel factoren, zoals onze kennis over het middeleeuwse Verenigd Koninkrijk; haar monarchie, iconische ridders, leenstelsel, en hun bekendheid om boogschieteenheden. Waarom het dan Araluen heet? Tja, ik ben bang dat mijn internetgeschiedenis té Grijze Jager biased is om met een níét GJ antwoord te komen. Maar een leuk feitje is wel: vlak bij Sydney, in Australië, waar John Flanagan woont, is een botanische tuin die ‘Araluen’ heet. Wie weet is dat wel waar het idee voor de Grijze Jager voor het eerst ontstond!

Arrida ligt in het noorden van Afrika en komt dus overeen met landen als Marokko of Tunesië. De woestijn en het droge klimaat ontkennen dit niet. Plus, wist je dat er in Marokko vroeger een nomadengroep was die zichzelf de Bedouin noemde? Het lijkt er angstaanjagend op alsof John Flanagan een non-fictie verhaal heeft geschreven, met zijn Bedulin. 

Aslava, hoewel nog relatief westelijk en bijna geheel niet van belang in de serie, heeft “Slav” in haar naam. Naar alle waarschijnlijkheid verwijst dit naar Rusland! Hier ontstaat wel een klein dilemma met het land van de Temujai, die natuurlijk uit de oosterse steppen komen. Hier zullen we later, in een speciale Broederband editie, dieper op ingaan. 

Celtica is in de wereld van de Grijze Jager een apart land van mijnwerkers, maar zou in werkelijkheid Wales zijn en gewoon bij de rest van het Verenigd Koninkrijk horen. Maar de diepere overeenkomsten zijn er! Zo zou het middeleeuwse Wales in bepaalde periode wel een eigen natie geweest zijn, met de bekende Keltische cultuur. Hoewel ze een zwak leger hadden (herkenbaar?) waren ze alom bekend om hun mijnwerkers. Ook hadden ze goede relaties met buurtlanden. Wat denken jullie, zouden ze toen ook al zo’n fan geweest zijn van diplomatieke uitspraken als “Een man is oplichting, twee een samenzwering, maar drie is het getal dat ik vertrouw”?

Nog niet alle lezers zullen al Frans geleerd hebben. Voor degenen die dat genoegen wel al mogen hebben, zal de taal in Gallica herkenbaar geweest zijn. De goede wijn, goede koks, het langwerpige brood en ja, het feit dat het land opgesplitst was in kleine “lenen” die elk bijna compleet autonoom functioneerde? Welkom in Frankrijk. Maaaarrrr we gaan nog verder! Herinneren jullie je nog kasteel Montsombre, het nederige onderkomen van Halt en Arnaut tijdens hun reis naar het noorden?  “Mont sombre” is Frans voor “donkere berg”. Voor zover het dat nog niet was, was dat het wel nadat Halt de boel in de hens gestoken had. Zo. 

Hibernia is Latijns voor Ierland. En voilá! Het land van Halt! Ook in onze versie van de wereld was Ierland vroeger verdeeld in zes aparte koninkrijken. Het allerleukste aan het feit dat Hibernia Ierland is? Het feit dat Halt dus een Iers accent heeft. (Toch raar dat hij dan zo slecht tegen alcohol kan – of kan hij het stiekem toch wel…?)

Iberion is maar een lichte verbastering van het middeleeuwse Iberian Peninsula. Het land heeft in beide wereld veel schepen tot haar beschikking en reist de hele wereld over. Ik was zelf deze vakantie op rondreis door Spanje en de enige reden dat al het vlees me na drie weken nog niet de strot uithing was omdat het allemaal “Iberisch” was. Je moet toch iets. 

Nihon-Ja – pan. De katanas waren maar een kleine hint in deze richting. Het gebruik om te buigen voor elkaar, veel groene thee te drinken, “-san” achter een naam te plakken als teken van respect, de bijnamen die Arnaut, Will, Selethen, Alyss en Cassandra/Evanlyn kregen, het wees allemaal maar op een ding. Maar ook in dit land gaat het allemaal nog net een stapje verder. Wisten jullie bijvoorbeeld dat “Nihon” Japans is voor, jawel, “Japan”? Maar waarom moest Azië bij de serie betrokken worden? De zoon van John Flanagan woont momenteel in Japan, dus het land erbij halen was gewoon leuk!

Picta. Scotia Picta. Scotti. Schotten. Blauwe schmink om het gezicht te versieren en met angstaanjagende tattoos de huid te bedenken. Geen gecentraliseerde regering. Toch zijn ze in de Grijze Jager wereld wél onafhankelijk. Sorry, Schotland. 

Teutoland lijkt heel, heel, HEEL erg op “Teutonland” – ook wel oud-Duits voor “Duitsland”. Das hatten sie nicht gewissen, oder? 

Toscana is, het is intussen geen verrassing meer, Latijns (ook wel bekend staand als oud-Italiaans!) voor Italië. De schildpad formatie die we in boek tien in dit land leerde kennen sprak voor zich, maar zelfs de export van olijf olie bleef niet achterwegen. 

Is aardrijkskunde nu ook spontaan jullie favoriete vak? Of toch in ieder geval geschiedenis wel, toch? 
Scherpe lezers zullen wel opgemerkt hebben dat onder andere Skandia en Byzantos in de lijst met landen ontbreken. Wees niet getreurd, ook dit land zal ter sprake komen! Maar ik houd het nog even achter de hand voor een mooie Broederband editie…

Geografie – Grijze Jager