De meeste mensen die ons tijdens de Grijze Jager dag afgelopen mei hebben opgezocht hebben er vast al van gehoord: de Plunderbende. Dit mysterieuze groepje met onheilspellende naam dat overal leek te zijn en van alles over de fanclub wist is niet vanuit het niets opgedoken. Ook niet vanuit de bosjes, zoals sommigen van hen graag zouden willen geloven. In deze blogpost wordt het allemaal duidelijk: het ontstaan van de Plunderbende en indirect (of eigenlijk juist heel direct) ook de fanclub. Het begon allemaal…
… op zondag 27 mei 2012. 14-jarige Robin zat dolenthousiast in de auto. Dit was pas de tweede keer dat de Grijze Jager dag georganiseerd werd, en het was voor mij de eerste keer dat ik er naartoe kon. Het overtrof al mijn verwachtingen! Helaas had mijn vader er niet zoveel geduld voor, dus moest ik alweer vroeg naar huis terug. Het jaar erna had hij ook geen zin om ‘weer dat hele pokke eind te rijden’, dus in 2013 was de Grijze Jager dag niet aan mij besteed. In 2014 moest dat anders, vond ik. No way dat ik wéér niet naar het Archeon kon gaan. En dus schraapten mijn zusje en ik allebei geld bij elkaar en regelden we treinkaartjes. De Grijze Jager dag werd nu gehouden op 8 juni, de verjaardag van ons nichtje Romy, en dus namen we haar ook mee, als verjaardagscadeautje. Onze vriendin Juliëtte, die ons de serie heeft aangeraden (aka opgedrongen), ging uiteraard ook mee. 

Maar daar hield het niet bij op: ijverig typte ik een leuke post voor op Wattpad, waarin ik alle Grijze Jager fans opriep om ook naar het Archeon te gaan en daar een meet-up te houden. Heel slim had ik het niet aangepakt, dus eindigden we (na verscheidene treinen gemist te hebben) met een groepje van negen (waaronder wij vieren, en een vriend van Juliëtte die we daar toevallig tegenkwamen). Het was niet veel, maar we hadden een toffe dag en het jaar daarna plaatste ik gewoon opnieuw een oproep voor een Wattpad-invasie, zoals ik het toen noemde. Noortje was deel van de groep van vijftien die zich dat jaar verzamelden. Dit jaar was ook het begin van de goodiecups: een bekertje vol Grijze Jager memento’s. Ook in 2014 had ik goodies gemaakt, maar die zaten toen nog niet in een bekertje.
In 2016 groeide de groep nog groter, dus uiteraard werd de traditie in 2017 voortgezet. Maar dit jaar was anders: Rosalie benaderde mij (wederom op Wattpad), met de vraag of we samen een meet-up konden regelen. Zij had al contact gezocht met Uitgeverij Gottmer. Met de extra promotie via haar Instagram account groeide de groep nog veel meer. Verspreid over het weekend kwamen er 35 mensen langs! We organiseerden give-aways, maakten goodiecupsen regelden zelfs een privé meeting met John Flanagan! Vooral op zaterdag vormden we zo’n grote, luide, onbeschaamde groep, dat uiteindelijk de naam ‘plunderbende’ naar boven kwam. Zo hebben we onszelf gedoopt en het hele jaar door hielden we contact (meer over de Plunderbende volgt in een volgende blog). Een enthousiaste oma benaderde Rosalie met de vraag of haar kleinzoon bij onze ‘fanclub’ mocht komen, zo georganiseerd kwamen we over. Op dat moment was er nog geen fanclub, dus ze moest haar afwijzen. Maar zo kwam Rosalie op het idee om een fanclub op te richten. Door onze samenwerking kwam ik daar bijna automatisch bij. Noortje en Britt volgden door hun rollen binnen de Plunderbende. 
En nu zijn we hier, ruim een half jaar verder, en wat hebben we eigenlijk al veel bereikt! We waren deel van de Grijze Jager dag, hebben een zelfstandige meet-up gehouden, sturen maandelijkse nieuwsbrieven en noem het maar op… Inmiddels bestaat de fanclub uit ongeveer 350 leden, en zijn we druk bezig om het volgende evenement te organiseren: het Kinderboekenweekfeest in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam. Ik ben benieuwd waar de fanclub aan het eind van het jaar is, of volgend jaar… Bedankt allemaal! Zonder jullie hadden we dit nooit bereikt!

De Plunderbende