Hallo, hallo,

Dit is de eerste blog van mij (Noortje) en natuurlijk gaat die over *tromgeroffel* paarden. Ik ga jullie wat vertellen over de grijze jager paarden en wat ik denk over waar die nu gebleven zijn. Wat we natuurlijk weten over de paarden is dat ze uit het oosten komen en Halt een paar paarden van de Temujai kudde had gestolen. We weten ook al dat de paarden veel uithoudingsvermogen hebben en zeer trouw zijn.

Dus tijd om mijn paarden encyclopedie in te duiken en natuurlijk de grijze jager boeken. Het oosten van de Grijze Jager wereld (het Zwarte Woud), oftewel waar de Temujai vandaan komt staat nu bekend als Rusland. Ergens geen verrassing sinds het een groot land is waar uithoudingsvermogen nodig is. De paarden rassen uit Rusland zijn er wel wat meer. De eerste die ik vind is de Russische Don, die heel toevallig bekend staat om zijn uithoudingsvermogen. Verder heb je twee trekpaardrassen: het Russische trekpaard en de Vladimir. Naast het feit dat dit grote paarden zijn, zijn ze wel heel sober. Daarna zag ik de Jakoet pony, een stevige pony die tegen -70 graden kan! Wow dat wil ik ook wel kunnen. Ook worden ze veelzijdig gebruikt, een goede kanshebber als Grijze Jager paard (ook al is het in Araluen geen -70).

Nu nog de tweede vraag, met welk ras zijn ze ooit gekruist? Dit is waarschijnlijk een Aralueens ras oftewel een Engels ras. Je hebt bijvoorbeeld de Eriskay pony uit Schotland, die als werkwillig en intelligent wordt beschouwd. Ook heb je de Highland Pony uit Schotland die juist de wildkleuren hebben en een goede stevige bouw. Dan heb je ook nog de Clydesdale uit Schotland, die weer groot en sterk zijn.

Dan nu de echte paarden uit Engeland, zoals de Fell pony, die niet snel bang zijn en voldoende kracht hebben om een volwassene te dragen. Vlakbij is de Dales pony ontstaan, een ras met krachtige benen en grote hoeven. De Cleveland Bay is een ook een trekpaard, net zoals de Shire. Twee andere paardenrassen, zoals de Hackney en de Engelse volbloed, hebben niet de echte tekens van een Grijze Jager paard. De New Forest pony is verder vriendelijke en wil graag werken. Ook heb je de Dartmoor pony met een gespierde hals en veel donkere kleuren. Dan als laatste de Exmoorpony, een pony met lef en die ook gespierd genoeg is om een volwassene te dragen,

Zo na al die paardenrassen heb ik een paar paarden waarvan ik denk die hebben een grote kans om Grijze Jager paarden bloed hebben. Van de Russische kant denk ik de Russische Don omdat het uithoudingsvermogen belangrijk is. Van de Engelse kant is de keuze moeilijker, ik twijfel tussen de Dales pony, de Dartmoor pony en de Exmoorpony. Als ik goed nadenk denk ik toch dat het de Exmoorpony is. Deze is ook ontstaan in het gebied rond Redmondt en is een afstammeling van de oerpony (dus al heel oud).

Dat was het weer helaas voor mijn onderzoek van de week, hopelijk hebben jullie iets gehad aan mijn gedachte gang. Als jullie nog andere suggesties weten die meer aantonen, don’t be shy and let us know. Voor hetzelfde geld zit ik er helemaal naast 😉

De Grijze Jager Paarden

2 gedachten over “De Grijze Jager Paarden

  • 1 juli 2020 om 19:25
    Permalink

    lijkt me een goed onderzoek alleen nog een voorkant en hij is perfect

  • 17 september 2020 om 18:00
    Permalink

    Een IJslander zou ook nog kunnen, aangezien de Grijze Jager paarden een speciale ”draf” hebben

Reacties zijn gesloten.