In de nieuwsbrief van februari hadden we het er al kort over: hoe overtuig je je vrienden en familie om de Grijze Jager en Broederband boeken te lezen? Een belangrijke vervolgvraag is daarna: hoe moet je al die boeken lezen? Bij de baard van Gorlog nog aan toe, het zijn er intussen wel heel veel. Daarom hebben we alle boeken van John Flanagan daarom even op een rijtje gezet – in chronologische volgorde, natuurlijk. 

Veel leesplezier! 

 1. De Grijze Jager 11; De Verloren Verhalen – “De man uit Hibernia”

Het lijkt misschien een beetje raar om te beginnen met één van de verhalen uit boek 11, maar chronologisch gezien klopt dit wel. In dit korte verhaal ontmoeten Halt en Crowley elkaar voor het eerst, wat het begin van een bijzondere vriendschap is en tot een reeks aan avonturen leidt. Aan het einde van dit korte stukje besluiten ze samen Morgarath tegen te werken en met die conclusie kan je aan de Vroege Jaren duologie beginnen. 

 1. De Vroege Jaren 1; Het toernooi van Gorlan + De Vroege Jaren 2; De slag op de Heckingse Heide + De Grijze Jager 11; De Verloren Verhalen – “Dood van een held”

Dan is het tijd voor de prequel serie, de Vroege Jaren duologie. In deze twee boeken lees je meer over de eerste oorlog tegen Morgarath. Je volgt Halt en Crowley terwijl zij de laatste echte Grijze Jagers bij elkaar proberen te krijgen (verzamel ze allemaal!), om vervolgens Duncan te supporteren bij het in opstand komen tegen de verraderlijke baron Morgarath. Van ternauwernood ontsnappen tot heuse veldslagen: deze duologie zit vol met actie, avontuur, en natuurlijk een vleugje humor. 

Maar dan… Voordat je echter de proloog van De Slag op de Heckingse Heide leest, moet je eerst nog even terug boek 11 induiken om “Dood van een held” te lezen. Hierin wordt verteld hoe Daniël, Will’s vader, en vervolgens ook Will’s moeder, Halt’s leven redden. Toegegeven, in “Dood van een held” vertelt Halt het verhaal aan een inmiddels volwassen man. Maar als je dat detail even negeert, dan past het perfect in het grotere plaatje. Waar “Dood van een held” eindigt met Halt die Will meeneemt naar Redmont, komt hij in de epiloog van “de slag op de Heckingse Heide” met de jonge wees in het leen aan. 

 1. De Grijze Jager 1; De Ruïnes van Gorlan 

15 jaar later (maar voor ons gelukkig heel wat minder) leren we eindelijk Will en Halt wat beter kennen. In dit boek neemt Halt Will aan als zijn leerling, ontmoeten we voor het eerst Gilan (een bestuursfavoriet <3), leren we de vijf wezen van Redmont kennen, en gaan we samen met Will voor het eerst op avontuur… 

 1. De Grijze Jager 2; De Brandende Brug

Maar de vredige rust wordt al snel onderbroken, want de wargals lijken namens Morgarath op oorlogspad. Om die reden worden Gilan, Will, en Arnaut naar Gallica gestuurd. Daar aangekomen vinden ze echter niet de beloofde troepen, maar wel een meisje dat verdacht op haar gemak lijkt bij Grijze Jagers… Terwijl Gilan terug racet om zich te voegen bij de groeiende strijdkrachten van Araluen, die zonder de nieuwe informatie regelrecht een val in zullen lopen, komen Will, Arnaut, en Evanlyn, nog veel meer verdachte handelingen op het spoor… Natuurlijk gaat het welzijn van het Koninkrijk voor op hun persoonlijke welzijn – zelfs als dit tot een gewelddadige gevangenneming leidt. 

En vergeet je tijdens het lezen van dit boek niet ook de missende hoofdstukken te lezen, waar we jullie in november over vertelde? Deze hoofdstukken vind je hier op onze website. 

Wist je dat… “De Ruïnes van Gorlan” en “De Brandende Brug” eigenlijk bedoeld waren als één boek? John Flanagan had de beide verhalen geschreven als zijnde een enkel verhaal. De Australische uitgever vond het geheel echter te lang, waarna het verhaal opgedeeld werd in de twee boeken die we nu kennen. 

 1. De Grijze Jager 3; Het IJskoude Land + De Grijze Jager 11; De Verloren Verhalen – “De inktpot en het dolkmes”

Hoe Will en Evanlyn genoodzaakt worden Skandia te trotseren lees je in boek 3. Van verraderlijke Skandiërs tot een aantrekkelijke drug en van een moedige ontsnapping tot overleven in de ijskoude wintermaanden – Will en Evanlyn weten niet of ze dit avontuur wel zullen overleven. Tegelijkertijd lezen we hoe Halt en Arnaut zich op een eigen gevaarlijke reis begeven, vastbesloten om hun vrienden van een noodlottige toekomst te redden. Maar oplichters en hebzuchtige Gallische baronnen maken hun reis er niet gemakkelijker op. Voor beide partijen is het een race tegen de klok… 

Mocht je tijdens deze tranentrekker van een boek nou behoefte hebben aan een iets luchtiger verhaal, dan kan je op elk gegeven moment terug boek 11 induiken om “De inktpot en het dolkmes” te lezen. In dit verhaal brengt Gilan de missie die oorspronkelijk voor Halt bedoeld (voordat hij besloot hoogverraad te plegen) was tot een succesvol einde, al wil dat natuurlijk niet zeggen dat alles even gemakkelijk gaat. 

 1. De Grijze Jager 4; Dragers van het Eikenblad

Will en Evanlyn worden eindelijk bevrijd en gered door Halt en Arnaut, maar nog steeds kunnen ze niet naar huis. De problemen in Skandia blijven zich opstapelen: de Temujai staan namelijk te trappelen (en hun paarden letterlijk) om Skandia binnen te vallen en te veroveren. En wie weet of hun ambities niet ook Araluen zullen bereiken… De vier Araluenen besluiten hun nieuwe “vrienden” te helpen en komen hierdoor in korte tijd in een tweede oorlog terecht. Kunnen ze zich hier ook uit manoeuvreren en vechten? 

 1. De Grijze Jager 7; Losgeld voor Erak 

Hoewel dit verhaal pas als zevende boek gepubliceerd is, is de chronologische plaats iets eerder in de serie. Een paar jaar na zijn avonturen in Skandia zit Will eindelijk in de laatste paar maanden van zijn leerlingschap bij Halt. Voordat hij echter eindexamen mag doen is daar nog een laatste missie: zijn oude vriend Erak, de Oberjarl van Skandia, is gevangengenomen in het droge Arrida. Cassandra zal naar het land reizen om het losgeld te betalen en haar vrienden mogen (of eigenlijk, moeten) mee. Aangekomen in het nieuwe land blijkt echter dat Erak’s bevrijding niet zo gemakkelijk is als verwacht. De vrienden moeten de woestijn in reizen, maar dat blijkt niet zonder gevaar… 

 1. De Grijze Jager 5; De Magiër van Macindaw + De Grijze Jager 6; Het Beleg van Macindaw

Eindelijk heeft Will zijn bronzen eikenblad mogen omruilen voor een zilveren. Met de gloednieuwe ketting om zijn nek vertrekt hij naar het vredige Zeeklif. Maar de rust is maar van korte duur: slecht getrainde soldaten en een dreigende bemanning Skandiërs verpesten de sfeer. Op de kop toe wordt Will vervolgens naar Macindaw gestuurd, waar een duistere magie de overhand lijkt te nemen. Daar aangekomen lijkt de oplossing overduidelijk, totdat onverwachte bondgenoten zich bekend maken. Will wordt gedwongen zich terug te trekken in het vervloekte bos van Macindaw en moet Alyss achterlaten. Kan hij zijn eerste solo missie wel tot een succesvol einde brengen én zijn beste vriendin redden? 

 1. Broederband 1; De Outsiders 

Terwijl Will nageniet van zijn eerste missie als afgestudeerde Grijze Jager (en wat welverdiende tijd met zijn nieuwe vriendin doorbrengt), maken wij een uitstapje naar Skandia, waar we kennis maken met de Reigers. De Reigers zijn een groep jonge Skandiërs, door niemand gekozen tijdens het jaarlijkse Broederband Toernooi. In plaats daarvan vormen ze nu samen een bemanning, maar ze maken natuurlijk geen schijn van kans. Of toch wel…? Het blijkt maar weer eens dat zelfs buitenbeentjes een de beste van het toernooi kunnen zijn en dat vriendschap, vertrouwen, en samenwerking, de meest belangrijke krachten zijn. 

 1. Broederband 2; De Indringers + Broederband 3; De Jagers

De overwinning van de Reigers is maar van korte duur: onder hun toeziend oog is de Andomal gestolen. De enige manier waarop ze hun eer kunnen redden is door deze schat terug te veroveren. In het holst van de nacht gaan ze er daarom vandoor, vastbesloten de dieven te pakken te krijgen. Hiervoor varen ze nieuwe gebieden in, leren ze nieuwe mensen kennen – zowel bondgenoten als vijanden – en moeten ze nóg beter leren samenwerken en op elkaar vertrouwen. 

 1. De Grijze Jager 8; De Koning van Clonmel + De Grijze Jager 9; Halt in gevaar

Dan terug naar Araluen. Of eigenlijk, op naar een nieuw land. In deze duologie maken we kennis met Hibernia, en Clonmel, Halt’s thuisland. En met zijn tweelingbroer Ferris, tevens de koning. Helaas zijn de relaties tussen de twee broers niet goed genoeg om een serieus front te vormen tegen Tennyson, een hebzuchtige man die zich voordoet als priester om zo meer macht en geld te vergaren. Halt, Will, en Arnaut trekken erop uit om hem te stoppen, voor nog meer onschuldige burgers al hun geld en waardevolle spullen kwijtraken. Maar zelfs Grijze Jagers kunnen fouten maken en daarmee zichzelf in levensbedreigend gevaar brengen… Zullen ze allemaal wel terugkeren naar Redmont? 

 1. De Grijze Jager 10; De keizer van Nihon-Ja

Onze terugkeer naar Araluen is maar van korte duur: Arnaut is namelijk vermist. Hij is het laatste gezien in het gezelschap van de Keizer Shigeru, in Nihon-Ja, waar hij openlijk ervoor gekozen heeft zijn nieuwe vriend te helpen om de rebellie te overwinnen. Cassandra reist af naar Toscana, waar ze haar vrienden ophaalt om samen Arnaut te gaan zoeken. Arnaut vinden blijkt één ding – zijn nieuwe vrienden in Nihon-Ja helpen om de troon van de keizer te waarborgen is weer iets heel anders. Daar, hoog in de bergen in het onbekende land, worden nieuwe, onverwachte vriendschappen gesmeed, die hoog nodig zijn als ze veilig en wel de komende veldslag willen doorstaan. 

 1. De Grijze Jager 11; De Verloren Verhalen 

Na een aantal dikke pillen is boek 11 daar met wat kortere verhalen, waarin vragen beantwoord worden en mysteries opgelost. Hoe gaat het bijvoorbeeld met Gilan en Jenny, die tijdens Halt en Pauline’s bruiloft straalverliefd leken? En wordt Trek intussen niet een beetje oud? Arnaut en Cassandra zijn intussen verloofd, maar kan de koninklijke bruiloft wel zonder problemen doorgaan? En zullen Will en Alyss ooit die laatste stap ook durven te zetten? In dit boek lees je het allemaal. 

 1. Broederband 4; De slaven van Socorro + Broederband 5; De Schorpioenberg 

Intussen kabbelt daar in het hoge noorden het leven van de Reigers rustig verder. Na hun eer gered te hebben met de terugkeer van de Andomal stuurt Erak ze naar Araluen, waar ze het dienschip van de koning zullen zijn. Hoewel dit vaak een eervolle, doch saaie baan is, brengt het de Reigers in plaats daarvan oog in oog met nieuwe avonturen. Samen met Grijze Jager Gilan doen zij namelijk een poging Aralueense burgers van een leven van slavernij te redden. En alsof dat nog niet genoeg spanning en sensatie bood, is het daarna hun taak om prinses Cassandra’s leven veilig te stellen door de Schorpioenberg in Arrida op te zoeken. Gewoon de dagelijkse mikmak, dus. 

 1. Broederband 6; De Spookgezichten 

Hoewel de Reigers veel van varen houden, willen ze soms ook wel weer even naar huis – zo ook aan het begin van boek 6. Een hevige storm weerhoudt ze daar echter van. Dagenlang dobberen de jonge Skandiërs over de zeeën, zonder land in zicht. Juist wanneer ze de hoop op willen geven is daar echter land. Het is een uitdaging om bevriend te geraken met de inheemse bevolking, maar het lukt ze. Niet iedereen blijkt echter even vriendelijk… 

 1. Broederband 7; De Caldera

Terug in Skandia doet Stig mee aan de jaarlijkse Maktig wedstrijd. Juist wanneer hij op het punt van een overwinning lijkt te staan, is daar echter ineens zijn vader. Olaf heeft hem jaren geleden al in de steek gelaten na het oplichten van zijn Broederband. Echt genoodzaakt om hem nu te helpen, voelen de Reigers zich dus niet. Maar goed, familie boven alles, toch? De Reigers reizen met Olaf naar Byzantos, waar ze zullen proberen de zoon van de keizerin te redden. Eind goed, al goed, toch? Toch

 1. Broederband 8; De terugkeer van de Temujai

Niet alleen de Reigers keren terug naar Skandia: ook de Temujai zijn weer gespot. Hal en zijn Reigers gaan dus op onderzoek uit. Niks bijzonders. Helemaal niks noppes nada bijzonders. Behalve misschien de poging tot gevangenneming van de leiders van de Temujai. En misschien een boot die aan alle kanten aan het slijten is. En misschien een klein beetje in gevaar komen daardoor. Misschien hoor. 

 1. De Grijze Jager 12; De Koninklijke Leerling

Zestien jaar na het einde van boek 11 De Verloren Verhalen, mogen we eindelijk weer van de Grijze Jagers en andere Araluenen genieten. Of nou ja, genieten… Een verschrikkelijke ramp heeft Will’s leven verwoest. Zijn vrienden doen er alles aan om hem te helpen en te motiveren, maar niks lijkt te werken. Wanhopig sturen ze dan Maddie, zijn petekind, de dochter van Cassandra en Arnaut, naar Redmont, in de hoop dat Will haar zal opleiden en zal helpen minder koppig en asociaal te zijn. Het lijkt te werken, maar niet zonder moeilijkheden. Wanneer de twee samen op missie gestuurd worden, komt Will onverwachts oog in oog te staan met de man verantwoordelijk voor de verwoesting van zijn leven. De spanningen lopen dan ook hoog op tijdens een confrontatie op leven en dood… 

 1. De Grijze Jager 12,5; De Jacht op het schaduwdier 

In deze novelle, speciaal geschreven voor de Nederlands en Belgische fans, vertrekt Maddie voor haar onofficiële eerste solo missie. Vastbesloten te voorkomen dat een arme boer en boerin om zullen komen van de honger, gaat de jonge Grijze Jager op zoek naar de dief. Het blijkt een dier te zijn dat uitgestorven leek – een gevaarlijk, roofzuchtig dier. Of is hier toch iets anders aan de hand? 

 1. De Grijze Jager 13; De Clan van de Rode Vos + De Grijze Jager 14; Het duel op Araluen 

Maddie is natuurlijk een Grijze Jager in de leer bij Will, maar ze is ook nog steeds een prinses van Araluen en haar ouders missen haar. Daarom gaat ze naar huis, maar al snel begint het alledaagse leven in het kasteel haar te beleven. Op zoek naar avontuur, dus. Maar het avontuur lijkt haar eerder te vinden: de Clan van de Rode Vos is namelijk op oorlogspad. Zij zijn het niet eens met feit dat in Araluen dochters ook opgenomen worden in de troonopvolging. Met andere woorden: zij vinden niet dat Cassandra en Maddie recht hebben op de troon en kroon van Araluen. Met Duncan ziek en gewond en Gilan en Arnaut weggelokt van het kasteel, vallen ze het kasteel binnen. Gelukkig zijn Cassandra en Maddie niet zo hulpeloos als ze lijken. En toch… opgesloten en met te weinig mankrachten is een overwinning moeilijk voor te stellen. 

 1. De Grijze Jager 15; De Vermiste Prins + De Grijze Jager 16; Vlucht uit Falaise

Afsluiten kan je de serie vervolgens met de meest recente Grijze Jager duologie. Maddie en Will reizen naar Gallica, een land met lekker eten, goede muziek, en vermakelijke messenwerpers. Alhoewel – het is natuurlijk geen vakantie. De zoon van de Gallische koning is namelijk gevangen genomen en het is aan Will en Maddie om hem te bevrijden. Hem te bevrijden, niet met hem gevangen genomen worden. Want als dat laatste wel gebeurd, zullen onverwachte bondgenoten misschien wel ook in actie moeten komen… Met het uitkomen van boek 16 deze maand kan je de serie dan dus helemaal afsluiten!

Alhoewel, afsluiten… We weten natuurlijk dat we nog een Broederband én nog een Grijze Jager boek kunnen verwachten. Maar het zal nog even duren tot we van die nieuwe verhalen zullen kunnen genieten. Bovendien heb je, als je de hele serie hergelezen hebt, dan alweer bijna 30 boeken doorgewerkt. En hoewel we allemaal natuurlijk héél veel van die boeken houden, kan een pauze dan misschien ook geen kwaad… 

Broederband-Grijze Jager chronologie