Gegroet Grijze Jager Fans!

Het is alweer de laatste week van maart en de verkiezingen zijn al voorbij. Maar dat weerhoudt ons nog niet om jullie iets te vertellen over nog één politiek systeem in de wereld van de Grijze Jager: Nihon-Ja.

Nihon-Ja kent een iets gecompliceerder systeem dan bijvoorbeeld leider bij geboorte in Araluen of democratisch besluit in Skandia. Om jullie iets meer uit te leggen over het politiek systeem, duiken we even terug in Boek 10.

De bevolking van Nihon-Ja bestaat eigenlijk uit drie rangen:

Je hebt het gewone volk. Het goede voorbeeld wat we kennen is uiteraard de Kikori en Hasanu. Gewoon, simpel volk wat luistert naar hun leiders. Mensen zoals jij en ik (tenzij jij uiteraard vind dat je een grote leider bent, dan wordt het iets anders). Elk dorpje en stad heeft zijn eigen leider, maar allemaal luisteren ze naar de keizer.

Een rang boven het volk is de Senshi, de clans. Verschillende groepen mensen met iets meer privileges dan het gewone volk, maar die ook meer gespecialiseerd zijn in vechten. Zij helpen het volk beschermen tegen aanvallen van buitenaf. De meeste Senshi kijken neer op het gewone volk, vooral omdat ze een rang “hoger” staan. Elke clan heeft zijn eigen leider, maar ieder is loyaal aan de keizer. Of tenminste, de meeste zijn loyaal aan de keizer.

En aan de ultieme top van de rangen staat de keizer. De keizer wordt bijna gezien als heilig en man waar veel respect voor is. Hij is bijna untouchable. De keizer heeft ook een eigen clan waar hij de leider van is.

Dat is een beetje hoe het er in Nihon-Ja voor staat. We kennen allemaal de huidige keizer Shigeru. Door zijn manier van leiden, waarbij hij veel meer het gewone volk betrekt, krijgt hij veel meer respect van het gewone volk, die uiteraard het grootste deel van de bevolking beslaat. Maar daarmee haalt hij ook de woede en trots van sommige Senshi omhoog. De Senshi voelen zich nu eenmaal machtiger dan het gewone volk. Maar een leider kan uiteraard niet iedereen tevreden houden, hoe graag hij het ook zou willen.

Voor zover we weten is er niet veel bekend over de opvolging van een keizer. Een keizer zal meestal regeren tot zijn dood en traditioneel een man zijn. Een opvolger zal een familielid zijn, een zoon meestal. Tenzij er natuurlijk geen opvolger is, dan zal het keizerschap meestal doorgegeven worden door een andere leider van een van de Senshi clans. Het zal nooit iemand zijn van het gewone volk. Maar dat zijn alleen maar voorspellingen die we uit het verhaal hebben kunnen halen.

Hopelijk hebben we je iets kunnen leren over het politiek systeem van Nihon-Ja. Zou jij er willen wonen?

Shigeru en Nihon-Ja – Verkiezingsmaand

2 gedachten over “Shigeru en Nihon-Ja – Verkiezingsmaand

 • 4 april 2021 om 13:00
  Permalink

  Het is lang geleden dat ik dat boek had gelezen en toen las ik het boek ook niet zo scherp. Het is leuk om weer te lezen hoe het ook al weer zat in Nihon-ja

 • 13 mei 2021 om 20:35
  Permalink

  Nu snap ik precies hoe het werkt! Dankjewel!
  Ik zou liever in Araluen wonen dan in Nihon-ja, behalve als Shigeru aan de macht is in Nihon-ja en er in Araluen een slechte koning is. Maar met Duncan als koning en goede troonopvolgers zal ik het liefst in Araluen wonen. 🙂

Reacties zijn gesloten.